Bulanık Mantık ve Tıpta Uygulamaları

Bulanık Mantık ve Tıpta Uygulamaları:

Kitapta son yıllarda hızla gelişen Yapay Zekâ alanında önemli uygulamalar için kullanılan Bulanık Mantık kısaca anlatılmakta ve onun tıp alanında çeşitli kullanım örnekleri verilmektedir. Özellikle birçok tıbbi araştırmanın farklı evrelerinde (sınıflandırma, teşhis, tedavi, vb.) çeşitli uygulamaların Bulanık Mantık yöntemi ile yapıldığı örnekleri ilgi çekmektedir.

Ülkemizde bu alanda yeterli sayıda yayınlanmış makale ve kitap olmasına rağmen, bu çalışmalarda tıp alanında bulanık kontrol sistemlerinin tasarımcıları ve öğrenciler tarafından kullanılacak örneklerin az ve kısa olduğu görülmektedir. Birçok örnek vererek ve bu örnekleri detaylı açıklayarak bu kitabın özellikle öğrenciler için çok faydalı olacağını umuyoruz. Buna ek olarak, her bölüm, öğrencilerin kendi kendilerini sınamaları için yararlı olacak sorular ve alıştırmalar ile sona ermekte ve öğretim üyelerine çeşitli sınavlar sırasında öğrencilerin bilgilerini test etmelerinde yardımcı olacaklarını düşünüyoruz.

Kitabın kısa içeriği şöyledir: Bölüm 1, bulanık mantık ile ilgili genel konuları sunmaktadır; 2. Bölümde bulanık kümeler, onlar üzerinde işlemler ve kanunlar tanımlanmıştır; Dilsel değişkenler ve bulanık kurallar Bölüm 3'te açıklanmıştır; Bölüm 4'te, bulanık sistemler, çıkarım mekanizması, bulanık kurallar ve bulanıklaştırma-bulanıklaştırma süreci ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Bölüm 5'te, bulanık uzman sistemlerinin tıbbi alana tasarımının çeşitli uygulamaları adım adım açıklanmaktadır.

Bu kitabın, özellikle bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği öğrencileri için Mühendislik Fakültesi lisans yukarı sınıf ve lisansüstü öğrencileri için yararlı olacağına inanıyoruz. Aynı zamanda Tıp Fakültesi öğrencileri ve araştırmacıları da bu kitabı kullanabilirler. Kısacası Yapay Zekâ ile ilgilenen insanlar bu kitaptan yararlanabilirler.

Kitabın Künyesi: Allahverdi Novruz (2020), Bulanık Mantık ve Tıpta Uygulamaları, KTO Karatay Üniversitesi Yayınları, Konya